Qeyri-metalların əmələ gətirdikləri bəsit maddələr bərk
halda həm molekulyar, həm də qeyri-molekulyar quruluşlu olurlar.
Molekulyar quruluşlu bəsit maddələrə biratomlu nəcib
qazlar, ikiatomlu halogenlər, oksigen, azot, hidrogen, çoxatomlu ozon, ağ fosfor,
kristal kükürd və s. qeyri-metallar aiddir.
Bərk halda molekulyar quruluşlu qeyri-metallar
molekulyar kristal qəfəsində kristallaşır.
Qeyri-molekulyar quruluşlu qeyri metallar (C, Si, B)
atom kristal qəfəsinə malik olub, nəhəng polimer molekullar - makromolekullar
əmələ gətirir: Cn, Sin, Bn. Qəfəsin
düyünlərində yerləşən atomlar arasında kovalent rabitə olur.
Qeyri-metallar bərk halda bir qayda olaraq ya
dielektrik, ya da elektrik cərəyanını və istiliyi pis keçirən, plastikliyi və
metal parıltısı olmayan kövrək maddələrdir. Kristallik bor və silisium
yarımkeçirici xassəyə malikdir.
Metallarla qarşılıqlı təsirdə qeyri-metallar həmişə
oksidləşdirici olur, yəni özlərinə elektron birləşdirir. Ən güclü
oksidləşdirici flüordur.
Öz aralarında qarşılıqlı təsirdə olduqda qeyri-metallar
həm oksidləşdirici, həm də reduksiyaedici ola bilər.
Flüor digər elementlərlə
reaksiyasında heç vaxt reduksiyaedici olmur. Lakin, çox yüksək elektromənfiliyə
malik olan oksigen, xlor və azot reduksiyaedici ola bilər.
Qeyri-metalların oksidləşdiricilik
xassələri elementlərin elektromənfilikləri azaldıqca zəifləyir.
Tipik qeyri-metallar aktiv
metallarla ion rabitəli birləşmələr əmələ gətirir.
Qeyri-metallar hidrogenlə ümumi
formulu RHn olan uçucu birləşmələr əmələ gətirir. Bu
birləşmələr adi şəraitdə qazlar və ya uçucu mayelər olub, bərk halda molekulyar
quruluşa malik olurlar.
Dövrlərdə soldan sağa getdikcə
qeyri-metalların uçucu hidrogenli birləşmələrinin su məhlulunda turşuluq
xassələri güclənir.
Əsas yarımqruplarda yuxarıdan
aşağıya doğru getdikcə qetri-metalların uçucu hidrogenli birləşmələrinin
su məhlulunda turşuluq xassləri güclənir.
Əsas yarımqruplarda yuxarıdan
aşağıya doğru getdikcə qetri-metalların uçucu hidrogenli birləşmələrinin
reduksiyaedicilik xassələri güclənir. Məsələn, kimyəvi üsulla
hidrogen-flüoridi, yəni F¯ ionunu oksidləşdirmək mümkün deyil, lakin
hidrogen-xlorid və ya hidrogen-yodid müxtəlif oksidləşdiricilərlə (KMnO4,
MnO2) asan oksidləşir.
Qeyri metallar oksigenlə turşu oksidləri əmələ gətirir.
Elementlərin dövri sistemində qeyri-metalların baş oksidlərinin
xassələrinin dəyişməsi ümumi qaydalara tabe olur: soldan sağa doğru turşu
xassələri artır, yuxarıdan aşağıya doğru zəifləyir.
Qrup
|
III
|
IV
|
V
|
VI
|
VII
|
VIII
|
2-ci period
|
||||||
3-cü period
|
||||||
4-cü period
|
||||||
5-ci period
|
||||||
6-cı period
|
||||||
Ən mühüm qeyri-metallar
AZOT
D.İ. Mendeleyevin kimyəvi elementlərin dövri sistemində 7-ci element. Standart temperatur və təzyiq altında son dərəcə qərarlı
olan və atmosferin % 78-ni təşkil edən azot qazı, qidaların və kimyəvi
maddələrin saxlanmasında istifadə edilir. Çox soyuq olan (-196 °C) maye
azot, çox aşağı temperaturda reallaşdırılması lazım olan dondurma
əməliyyatlarında istifadə edilir. Sperma banklarında spermaların dondurularaq
saxlanması, maye azotla həyata keçirilir. Ticarət olaraq ən çox dəyər daşıyan
azot qarışığı amonyakdir (NH3). Güclü bir həll edici olan ammonyak, gübrələrin
tərkibində olan və plastik sənayesində də əhəmiyyətli yeri olan "törə"
maddəsinin istehsalında istifadə edilir. Azot, zülallar başda olmaq üzrə,
orqanik birləşmələri quruluşunda iştirak edən çox əhəmiyyətli bir elementdir.
Azotun bütün birləşmələri, ya oksidləşdirici xüsusiyyətdədirlər, ya da güclü
bir reaktivdirlər. Bu səbəblə də, uyğun şərtlərdə şiddətli reaksiyalar
verirlər. Bunların arasında TNT (trinitrotoluen), və ammonium nitrat sayıla
bilər. Azot bioelement olub, orqanizmlərin qurulmasında və onların həyat
fəaliyyətinin təmin olunmasında iştirak edən üzvi birləşmələrin struktur
vahididir. Əhəmiyyətli biopolimerlərin – zülalların, nuklein turşularının (DNT,
RNT), həmçinin bəzi vitaminlərin və hormonların tərkibinə daxildir. Havada azot
həcmcə 78 % və kütləcə 75,50 % olur.
Azot fiksasiya edən bakteriyalar havadan azotu udaraq onu ammonyaka çevirə
bilirlər. Bu bakteriyalar ya sərbəst yaşayır (məsələn, azotobakter,
sianobakteriyalar, azospirillər), ya da paxlalı bitkilərin kökünə yerləşirlər
(belə bakteriyalar rizobium tipində bakteriyalardır). Bir hektar torpaq
üzərində olan atmosferdə 70 min tondan çox sərbəst azot olur və yalnız
azotifikasiya nəticəsində bu azotun bir qismi ali bitkilərin qidalanması üçün
istifadə oluna bilən hala keçir (torpaqda bitkinin mənimsəyə biləcəyi azotun
miqdarı çox deyil).
Kök bakteriyalarının paxlalılar fəsiləsinə aid olan bitkilərlə simbioz
şəraitində azotu (N2) əlaqələndirərkən bir hektar torpaq ildə 200-300 kq azot
ilə zənginləşə bilir, sərbəst yaşayan bakteriyalar isə ildə 15-30 kq azot ilə
torpağı zənginləşdirir. Çoxlu sayda bakteriyalar var ki, azotu fiksasiya edir.
Nitrozomonas, nitrobakter bakteriyaları üzvi qalıqların çürüməsi zamanı
əmələ gələn ammonyakı nitrat turşusuna və nitratlara qədər (nitrat turşusu
mineral duzlar ilə reaksiyaya girərək nitrat duzlarına çevrilir)
oksidləşdirirlər. Oksidləşmə prosesi iki mərhələdə gedir (nitritlərin NO2-,
sonra isə nitratların NO3- əmələ gəlməsi):
Nitrozomonas: 2NH3 + 3O2 → 2HNO2 + H2O + enerji Nitrobakter: 2HNO2 + O2 →
2HNO3 + enerji Bəzi bakteriyalar (psevdomonas, alkaligenes, basillus və s.)
azotun oksidləşmiş birləşmələrini (nitratlar, nitritlər) qaz halında azotlu
birləşmələrə qədər (adətən N2 –yə qədər, bəzən azot (I) oksidə N2O qədər, nadir
hallarda azot (II) oksidə NO qədər) reduksiya edir. Bu azotsuzlaşma prosesi
azot oksidlərinin toplanmasına mane olur (onlar yüksək qatılıqlarda
zəhərlidirlər).
Bitkilər torpaqdan azotu həll olan nitratlar və ammonium duzları (NH4+)
şəklində mənimsəyir. Duzlar gövdə və yarpaqlara nəql olunur və orada biosintez
prosesində olduqca sürətlə aminturşulara və zülallara çevrilirlər. Zülallar isə
istənilən canlı orqanizmin ayrılmaz tərkib hissəsidir.
Bitkilərin kütləsinin 0,3-dən 4,5 %-ə qədərini azot təşkil edir. Azot
gövdənin və yarpaqların böyüməsini gücləndirir. Azot çatışmadıqda bitkilərin
inkişafı ləngiyir, kiçik yarpaqlar formalaşır, onların saralması müşahidə
olunur, az xlorofil əmələ gəlir, yarpaqlar solğun-yaşıl rəng alır və vaxtından
əvvəl saralır, böyümə ləngiyir, gövdə nazik olur və zəif şaxələnir, yeni
yaranan yarpaqlar daha kiçik olur, açılmadan quruyur və tökülür. Uzun müddət azot
aclığı olduqda yarpaqların yaşıl rəngi sarı, narıncı və ya qırmızı çalarlar
əldə edir.
Elə bitki – indikatorlar mövcuddur ki, torpaqda azot çox olduqda çox yaxşı
inkişaf edir. Bu bitkilər moruq, gicitikən, dəmirovotu, sürünən ayrıqdır.
Heyvanlar və insanlar azotu zülallar və bitkilərin, heyvanların digər
azotlu məhsullarından əldə edirlər. Heyvan orqanizmində kütlə ilə 1-dən
10 %-ə qədər, yunda və buynuzlarda 15 %-ə qədər azot olur.
Azot maddələr mübadiləsi prosesləri üçün lazımdır. Hüceyrələrin əhəmiyyətli
hissələrinin hamısı (sitoplazma, nüvə, qabıq və s.) zülal molekullarından
qurulmuşdur. Züllallar insanın qidalanmasının vacib tərkib hissəsidir. Azot
tərkibində zülallar və digər azotlu birləşmələr olan qida məhsulları ilə
orqanizmə daxil olur. Bu maddələr mədə-bağırsaq traktında parçalanır və sonra
aminturşular və kiçik molekullu peptidlər şəklində sorulur ki, onlardan
orqanizm öz xüsusi aminturşularını və zülallarını yaradır. Həyat üçün lazım
olan bəzi aminturşuları (əvəz olunmaz aminturşular: valin, leysin, izoleysin,
treonin, femnilalanin, triptofan, lizin, arqinin, histidin, metionin) insan
orqanizmi sintez etmək qabiliyyətinə malik deyil və onları qida ilə birlikdə
“hazır” vəziyyətdə alır. Orqanizmdə azotun fizioloji rolu hər şeydən əvvəl
zülallar və aminturşularla, onların metobolizmi ilə, həyati əhəmiyyətli
proseslərdə iştirakı ilə əlaqədardır. Aminturşular zülalların, hormonların,
vitaminlərin, piqmentlərin və digər maddələrin biosintezində ilkin
birləşmələrdirlər. Zülallar canlı orqanizmdə bir sıra həyati əhəmiyyətli
funksiyaları icra edirlər: plastik (hüceyrələrin, toxumaların, orqanların
orqanoidlərinin tərkibinə daxildirlər); fermentativ (kimyəvi reaksiyaların
bioloji katalizatorlarıdırlar); yığılmaq (hüceyrədə və orqanizmdə hərəkət
mexanizmlərini təmin edir); nəqliyyat (maddələri daşıyır); ehtiyat (yumurtada,
kürücükdə orqanizmin formalaşmasını təmin edir); müdafiə (immunit
formalaşmasına kömək edir) və s.
İşlənmiş zülallar orqanizmdə enerji ayrılmaqla parçalanır və son parçalanma
məhsulları əmələ gəlir: NH3, CO2 və H2O.
Orqanizmdən azot (sidik cövhəri şəklində) sidik, nəcis, buraxılan nəfəs,
həmçinin tər, tüpürcək və tüklər vasitəsilə xaric olunur.
Azotun orqanizmə daxil olmasının əsas mənbələri aşağıdakılardır:
Heyvan mənşəli məhsullar – ət, balıq, quş. Bitki mənşəli məhsullar – noxud,
soya, mərci, qoz, göbələklər. Turş süd məhsulları.
N2 – azot; NH4Cl – ammonium xlorid;
NH4OH – ammonium hidroksid, naşatır spirti;
NH4NO3 – ammonium nitrat;
NH3 – ammonyak.
Azot 1772 –ci ildə D.Rezerford tərəfindən kəşf olunmuşdur.
Şoralar – azot gübrələri:
NaNO3 – natrium şorası (çili şorası);
KNO3 – kalium şorası (hind şorası);
Ca(NO3)2 – kalsium şorası (norveç şorası);
NH4NO3 – ammonium şorası.
İnsan orqanizmində azot atomlarının sayı 9,1·1025, bir hüceyrədəki azot
atomlarının sayı 9,1·1011 ədəddir.
Çəkisi 70 kq olan insanın bədənində 1,8 kq azot var.
Qanda azotun miqdarı 3077 mq/l, tüklərdə 140000-157000 mq/kq, dırnaqlarda
146000-148000 mq/kq olur.
Qida məhsulları ilə gündəlik azot qəbulu 13-16 q həddində olur.
Naşatır spirti – ammonyakın suda 3-10 %-li məhlulu ürək fəaliyyə-tini
və nəfəsalma mərkəzini həyəcanlandırmaq üçün istifadə olunur.
NH4Cl – ammonium
xlorid – bəlğəmgətirici vasitə.
Azot (I) oksid N2O oksigen ilə qarışıq halında qaz narkozu üçün istifadə
edilir. Natrium nitrit NaNO2 spazmatik vasitədir.
Bütün canlı orqanizmlərin hamısının zülallarının tərkibinə 20 aminturşu
daxildir. Təbiətdə 180 aminturşu mövcuddur ki, onlardan 10-u əvəzolunmazdır və
heyvan və bitki mənşəli qidalarla orqanizmə daxil olmalıdır.
Aminturşuların kimyəvi formulu aşağıdakı kimidir:
R – NH – CH2 – COOH
R – radikal olub bu radikala görə bütün aminturşular bir-birindən
fərqlənirlər.
Dünyadakı azot
miqdarı
Canlılar həyatlarını davam etdirə bilmələri üçün oksigen və karbondioksidə,
böyüyə bilmək üçün də azota (N2) ehtiyacları var. Azot canlı orqanizminin
xüsusilə də, nuklein turşularının, zülalların və vitaminlərin 15%-ni təşkil
edir. Yəni həyatın davam edə bilməsi üçün əsas maddələrdən biri hesab olunur.
Atmosferdə də təxminən 78% azot var. Ancaq canlılar azota olan tələbatlarını
havadan ala bilməzlər, yəni bu qaz hər hans bir yolla canlıların istifadə edə
biləcəyi formaya çevrilməlidir. Bu qaz canlılar tərəfindən istifadə edilib
tükənməməsi üçün isə dövr edərək təkrar atmosferə daxil olmalıdır. Bu prosesi
isə mikroskopik bakteriyalar yerinə yetirir.
Atmosferdəki azot dövr edərək müxtəlif formalarda yer üzünə daxil olur.
Azot dünyaya yağışlar vasitəsilə nitrat turşusu şəklində daxil olur. Azot
turşusu bakteriyalar tərəfindən torpaqda nitrat ionlarına çevrilir və bitkilər
ancaq bununla qidalana bilirlər.
Azot qazı həm də havadan birbaşa torpağa daxil ola bilir. Bəzi noxud və
lobya kimi paxlalı bitkilərin köklərində olan bakteriyalar havadakı azot qazını
torpağın içinə çəkirlər. Burada möhtəşəm dizaynla qarşılaşırıq. Bütün
orqanizmlərin inkişafı üçün ən əhəmiyyətli mineral azotdur. Nuklein turşu
hüceyrələrinin orqanoidlərinin çoxu bu maddəyə möhtacdır. Bitkilərin böyüməsi
üçün azota ehtiyacları var. Buna görə də, azot və bitkilər demək olar ki,
dünyanın ən faydalı işbirliyini qurmuşlar.
Bitkilər bakteriyaları köklərindən özlərinə tərəf çəkmək üçün xüsusi qida
maddələri ifraz edirlər. Sonra bakteriyalar köklərdə meydana gələn xüsusi
boşluqlardan içəri girərək, bitki kökünə yerləşir və burada çoxalaraq düyünlər
meydana gətirirlər. Yediyimiz əksər tərəvəzlərin, bitkilərin, taxılların
yetişməsi və ekoloji tarazlığın azotun dövr etməsi ilə stabil qalması üçün bu
proseslərin olması vacibdir.
Təkamülçülərin bəsit dedikləri bakteriyalar azotun dövr etməsinə kömək
edir. Bakteriyalar kimya laboratoriyasında çalışan insanlara bənzəyir və bu
elmi bilməyənlər üçün mənasız olan qarışıq kimyəvi reaksiyaları ilk
yaradıldıqları gündən etibarən heç dayanmadan həyata keçirirlər. Aşağıdakı
azotun alınması reaksiyasını tapmaq belə alimlər üçün böyük müvəffəqiyyətdir.
N2 + 8H+ 8e- + 16 ATP = 2NH3 + H2 + 16ADP + 16 Pi
Bu reaksiyanın reallaşa bilməsi üçün həm də fotosintez, tənəffüs və ya
qıcqırma prosesləri də olmalıdır. Bakteriyalar əksər insanların fikirlərini
qarışdıran bu formullardan gündəlik istifadə edirlər. Amma bakteriyalar bu
kimyəvi prosesləri yerinə yetirmək üçün xüsusi bir təhsil almayıblar.
Hər yeni bakteriya xüsusi olaraq öyrədilmiş bir kimyaçıya aid bütün
ləvazimat və məlumatlarla birlikdə yaradılır. Həmçinin bu proseslər yalnız
bitkinin kökləri ilə də məhdudlaşmır. Məsələn, bəzi bakteriyalar müxtəlif
yerlərdə və formalarda olmalarına baxmayaraq, eyni reaksiyanı həmin ləvazimat
və məlumatlarla mükəmməl şəkildə həyata keçirə bilirlər.
Bu reaksiyalar zamanı bakteriyaların istifadə etdikləri azotlaşmış
fermentlər kompleksi oksigen qazına qarşı çox həssasdır. Oksigenlə reaksiyaya
girdikdə məhv olur, buna görə də, zülallar dəmirin birləşmələri ilə reaksiyaya
girirlər. Lakin bu vəziyyət fotosintez edərək oksigen qazı yayan
sianobakteriyalar və torpaqda sərbəst halda yaşayan azotobakteriyalar üçün
problemdir. Bakteriyalar isə bu problemə qarşı tədbirli yaradılmışlar. Məsələn,
azotobakteriyalar və növləri digər orqanizmlərdən fərqli olaraq ən yaxşı
tənəffüs sisteminə sahib olan maddələr mübadiləsi ilə hüceyrələrində az
miqdarda oksigen qazı saxlayaraq fermentləri qoruyurlar. Həmçinin
azotobakteriyalar və növləri çox yüksək miqdarda hüceyrədən kənar kimyəvi
birləşmələr əmələ gətirirlər. Bakteriyalar bu birləşmələrin meydana gətirdiyi
yapışqan mayenin içindəki su molekullarını mühafizə edir və oksigen qazının
yayılma miqdarına da nəzarət edirlər. Azot qazının miqdarını tənzimləyən
rizobiy kimi bakteriyalar isə bitki köklərindəki düyünlərdə oksigen istehlak
edən molekullara sahibdirlər. Yalnız yaşayan bakteriyalar və ya bakteriyasız
yaşayan bitkilər bu maddəni istehsal edə bilmirlər.
Bu nümunələrdən göründüyü kimi, insanların və digər canlıların qidalanması
üçün azot qazı müəyyən formalara çevrilməlidir. Azot qazı və birləşmələri bütün
dünyanı əhatə edəcək qədər müxtəlif formada və çoxdur. Həmçinin bu müxtəlif
birləşmələr üçün də müəyyən bir sistem olmalıdır. Təbiətdəki bu müxtəlif
sistemlər təkamül nəzəriyyəsinin iddia etdiyi kimi təsadüflərlə meydana
gəlməmişdir. Hər bir sistem bütün detalları ilə xüsusi dizaynla yaradılmışdır.
Bu sistemi hər şeyin yaradıcısı, üstün güc və qüdrət sahibi Rəbbimiz bir
məqsədlə yaratmışdır.

FOSFOR
(yunanca "İşıqdaşıyan")
D.İ. Mendeleyevin elementlərin dövri
sistemində 15-ci element. Fosforun təbiətdə 3 allotropik
modifikasiyası bilinməkdədir. Ağ, qara və qırmızı fosfor. Ağ fosfor zəhərlidir.
Onu qızdırdıqda qırmızı fosfora çevrilir. Qırmızı fosfor kükürd və şüşə
qırıntıları ilə birlikdə kibrit istehsalında istifadə olunur.
Ağ fosfor 1669-cu ildə Hamburqlu ehtiyat əsgər Xenninq Brand tərəfindən
kəşf olunmuşdur. Belə ki, insan bədənindən qızıl əldə etmək arzusuna düşən
Xenninq bu məqsədlə sidikdən istifadə etməyə başlayır. Bir neçə gün saxladıqdan
sonra sidiyi kolbada yüksək temperaturda qaynadır, pasta halına düşən maddəni
yenidən qaynadır və nəticədə bəyaz rəngli maddəciklər görür. Asanlıqla yanan və
demək olar ki, soyuq yanan bu maddə onu heyrətləndirir. Beləliklə, "4
ünsür" (hava, od, su, torpaq) nəzəriyyəsinə güclü zərbə olan ilk element kəşf
olunmuş olur.
Fosfor (P) –
kalsium kimi sümüyün tərkibində rast gəlir. O, həmçinin sinir toхumalarında da olur. Karbohidrat, zülal və yağların
həzmində iştirak edir. Fosforun əsas mənbəyi heyvan mənşəli ərzaq məhsulları
hesab edilir. Lakin taхıl və paхlalı bitkilərin tərkibində də fosfor vardır. Heyvanat
mənşəli məhsullardakı fosfor orqanizmdə 95%, bitki mənşəli məhsullardakı isə
55-60% mənimsənilir. Fosforun mənimsənilməsi kalsiumun mənimsənilməsindən,
qidanın tərkibindəki zülalın miqdarından və digər amillərdən asılıdır. Fosforun
miqdarı mq%-lə belədir: 59 Hollandiya pendiri – 544; lobya – 541; ərgin pendiri
– 470; vələmir yarması – 360; malın qaraciyəri – 342 və s.Fosfor hüceyrələrin
ən əhəmiyyətli maddələrinin tərkibinə daxildir: DNT və RNT, fosfolipidlər,
qliserin, yağ turşuları və fosfat turşusunun mürəkkəb efirləri, fotosintezdə
iştirak edən saxarofosfatlar (şəkərlərin fosfat efirləri); ATF – hüceyrənin
universal energetik maddəsi.
Bitkilərin gövdəsinin kütləsinin
0,1-0,7 %-ni fosfor təşkil edir. Fosforun miqdarı 800 mq/kq olan torpaqdan
bitki onu kök qidalanması prosesində duzlar şəklində qəbul edir. Dünyada
istehsal olunan bitki mənşəli məhsullar hər il torpaqdan 3 milyon ton fosfor
götürür.
Fosfor meyvələrin yetişməsini sürətləndirir
və bitkilərin soyuğa davamlılığını artırır. Fosfor çatışmadıqda hüceyrələrdə
maddələr mübadiləsi ləngiyir, zəif köklər, purpur rəngli yarpaqlar əmələ gəlir,
meyvələrin yetişməsi ləngiyir, məhsuldarlıq azalır. Həmçinin fosfor
çatışmadıqda antosianin piqmentinin toplanması baş verir. Xlorofilin yaşıl
rəngi fonunda qırmızı və lil rəngi yarpaqlara maviyəbənzər çalarlar verir,
piqment həddən çox olduqda isə o, lil rəngində olur. Bundan başqa az xlorofilə
malik bitkilərin bütün hissələri – gövdəsi, saplaqları, damarcıqları,
yarpaqların aşağı səthi qırmızımtıl və lil rənglərinə boyanırlar.
Heyvan orqanizmində fosforun miqdarı
kütlə faizi ilə orta hesabla 0,95 %-dir. İnsan orqanizmində 4,5 kq –a
yaxın fosfor olur, çox vaxt kalsium ilə birləşmə şəklində. Bu miqdar fosfordan
4,4 kq-a qədəri sümüyün payına, 130 qramı əzələlərin və 12 qram sinirlər və
beyinin payına düşür, fosfor qanda və süddə də olur.
Fosfor lipidlərin, DNT-nin, RNT-nin,
ATF-in tərkibinə daxildir. Demək olar ki, insanın bütün əhəmiyyətli fizioloji
proseslər fosforlu birləşmələrin çevrilmələri ilə əlaqədardır: hüceyrə
membranlarının qurulması, sümüklərin əmələ gəlməsi, qlükozanın, qliserolun və
yağ turşularının udulması və ötürməsi, energetik metabolizm, turşu-qələvi
tarazlığı.
İnsan orqanizmi üçün
fosfor demək olar ki, kalsiuma nəzərən iki dəfə çox lazımdır, baxmayaraq ki,
kalsium və fosfor “ayrılmaz” mineral maddələrdirlər, onlar bir-birindən ayrı
dura bilmirlər. Fosfor da kalsium kimi sümük toxumasının tərkib hissəsidir. Diş
minası fosforun birləşməsi olub tərkibi və kristallik quruluşuna görə fosforun
əhəmiyyətli mineralı olan hidroksidapatitə Ca5OH(PO4)3 uyğun gəlir. Əgər fosfor
və kalsiumun balansı pozulursa orqanizm özünün “yaşaması” üçün “sümük
ehtiyatından” götürməyə məcbur olur: dişlərdən, dırnaqlardan, iri oynaqlardan.
Aktiv işləyən
orqanlarda – qaraciyərdə, əzələlərdə, beyində ATF daha intensiv sərf olunur.
Fosforlu ferment olan fosforilaza ehtiyat karbohidratların istifadəsi ilə
əlaqədar olan reaksiyaları katalizləşdirir, hüceyrələri enerji ilə təmin edir.
Beyin toxumalarında karbohidratların oksidləşməsi prosesində
difosfopiridinnukleotid və qeyri-üzvi fosfat əhəmiyyətli rol oynayır. Odur ki,
akademik A.E.Fersman fosforu “həyat və düşüncə elementi” adlandırmışdır.
Fosfora gündəlik tələbat 1,3 qramdır. Orqanizmdən fosfor sidik və nəcis ilə
xaric olunur.
Fosforun orqanizmə
daxil olmasının əsas mənbələri aşağıdakılardır:
Tərəvəz: yaşıl noxud,
ispanaq, xiyar, turp, zeytun, gül kələm, kərəviz.
Meyvələr: alma,
armud.
Dənli bitkilər:
paxla, yulaf, buğda, mərci, arpa.
Qozlar: fındıq,
araxis, yunan qozu.
Heyvan mənşəli
məhsullar: pendir, ət, yumurta, qızıl balıq, krevet (xırda dəniz xərçəngi),
qaraciyər, treska (şimal dənizlərində yaşayan balıq). Göbələklər.
Fosforun daha geniş
məlum olan və insan tərəfindən istifadə olunan birləşmələri aşağıdakılardır:
P4 – ağ fosfor;
Pn – qırmızı fosfor;
H3PO4 – ortofosfat
turşusu.
Fosfor 1669-cu ildə
alman əlkimyaçısı X.Brand tərəfindən kəşf edilmişdir.
Sidiyin
buxarlandırılmasından qalan quru qalığı qovarkən Brand yaşılımtıl işıqlanma
müşahidə etmişdir. Buradan da elementin adı götürülmüşdür: fosfor – qaranlıqda
işıq saçan.
İnsan bədənində
1,4·1025 sayda, bir insan hüceyrəsində isə 1,4·1011 sayda fosfor atomu olur.
Sutka ərzində qida
məhsulları ilə orqanizmə 1000-3000 mq fosfor daxil olur.
Fosforun müxtəlif birləşmələri ürək, qaraciyər, mədə
xəstəliklərinin müalicəsində istifadə olunan dərman pereparatlarının tərkibinə
daxildir. Sink fosfat stomotologiyada plomblayıcı maddə kimi istifadə olunur.
Ağ fosfor havada oksidləşərək qaranlıqda yaşıl işıq
verir. O, fosfat turşusu və qırmızı fosfor istehsalında, üzvi sintezdə reagent
kimi, ərintiləri turşulaşdırıcı, yandırıcı vasitə kimi istifadə olunur.
Ağ fosfor olduqca zəhərlidir. Həyat üçün təhlükəli olan
dozası 50 mq-dır. Ağ fosfor ilə xroniki zədələnmələr çəkinin azalmasına və
sümüklərdə dəyişmələrə səbəb olur.

Kibrit hazırlayarkən kibritin başına sürtülən kütlə
qırmızı fosforun Pn (polimer molekullardan ibarətdir), yanar maddələr, bertolle
duzu KClO3 və katalizatorlardan (MnO2, Fe2O3) ibarətdir.
Qırmızı fosfor toz halında olub bir qayda olaraq zəhərli
və yanan deyil, o, közərmə lampalarında doldurucu kimi istifadə olunur.
Ağ fosfor molekulyar qəfəsə malikdir və onun
qovşaqlarında fosfor atomları yerləşir.

SİLİSİUM
Kimyəvi elementlərin dövri cədvəlində 14-cü element. Yer
kürəsində oksigendən sonra ən çox yayılmış ikinci
elementdir (28%).
Silisium tozu tez
alışma xüsusiyyətinə malikdir. Elektronik cihazlar və şüşə istehsalında
istifadə olunur. Bitkilərdə silisiumun miqdarı kütlə ilə 0,15% miqdarındadır.
Bitkilərin gövdəsi nə qədər çox olur. Bitkilər silisiumu sudan götürür. İçməli
və duzlu suda silikat turşusu və onun duzları şəklində 3mq/l-ə qədər silisium
həll olur.
Silisium birləşdirici
toxumaların ümumi möhkəmliyinə kömək edir. Bitkilərin toxumalarına düşərək və
orada çökərək silisium birləşmələri onların sərtliyini artırır və yuxarı
böyümək qabiliyyətini yüksəldir. Təsadüfi deyil ki, xüsusən çoxlu miqdarda
silisium “yüksək boylu” bitkilərdə, məsələn bambuk ağacında olur.
Bambuk ağacının
külündə 20%-ə qədər SiO2 olur. Çoxlu miqdarda silisium sərt cilin kiçik
budaqlarında da olur.
Silisium dioksidin
təsiri ilə bitkilər tərəfindən kalium, maqnezium, bəzən də kalsiumun (adətən
qidalı mühitdə silisium artıq miqdarda olduqda kalsiumun udulması ləngiyir)
udulması artır. Bitkilərin qidasında silisiumun miqdarının artması dəmirin,
manqanın, misin, arsenin, alüminiumun stronsium-90-nın və fenolların zəhərli
təsirini aradan qaldıra bilər. Əksinə, silisium çatışmadıqda bitkilərdə dəmir
və manqanın toplanması kəskin artır.
Silisium ilə zəngin
olan bitkilər aşağıdakılardır: gicitkan, qatırquyruğu.
Düyünün qabığında
10%-ə qədər silisium olur.
Heyvanların
orqanizmində orta hesabla kütlə ilə 0,0001% silisium olur. Çanaqlı əmöblər,
radiolarilər, foraminiferlər ən sadə bir hüceyrəli orqanizmlər olub, silisium
(IV) oksiddən ibarət skeletə malikdirlər.
Yuxarıda qeyd olunan
heyvanların orqanizmində silisium digər heyvanlarda olduğundan xeyli çoxdur.
Silisium bağlayıcı
toxumaların tərkib hissəsidir.
İnsan orqanizmində
silisium praktiki olaraq hər yerdə var, daha çox miqdarda isə sümüklərdə,
dəridə, aortanın divarlarında, traxeyalarda, oynaqlarda, bağlarda, saçlarda,
limfa qovşaqlarında, bəzi vəzlərdə olur.
Silisium toxumaların
ümumi möhkəmliyinə kömək edir, damarlara elastiklik verir, saçların və
dırnaqların böyüməsini stimullaşdırır. Əsəb sistemində impulsların
ötürülməsini, damarların elastikliyini, energetik proseslərin normallaşmasını
təmin edir.
Silisiumun qanda
miqdarı çox deyil, lakin, onun miqdarı azaldıqda insan “havanı hiss etməyə”
başlayır, onun psixi vəziyyəti pisləşir, saçlar nazik və qırılan olur, keçəllik
başlayır, dəri elastikliyi itirir. Göz büllurunda göz əzələsinə nəzərən 25 dəfə
çox silisium olur.
Qomeopatlar hesab
edirlər ki, kataraktın növlərindən biri silisium birləşmələri ilə müalicə
olunur.
Keçmiş zamanlarda
silisium birləşmələri astmanı, soyuqlamanı müalicə üçün istifadə olunurdu.
Silisiumun sağaltdığı xəstəliklər arasında bu gün distrofiya, epilepsiya,
revmatizm, piylənmə, ateroskleroz kimi xəstəliklər var. Digər tərəfdən ciddi
xəstəlik olan silikoz xəstəliyi də çoxdan məlumdur ki, sərbəst (IV) oksidə
malik tozlarla uzun müddət nəfəs aldıqda yaranır. Şaxtaçılar belə xəstəliklərə
tez-tez tutulurlar.
Silisiumun orqanizmə
daxil olmasının əsas mənbələri aşağıdakılardır.
Bitki mənşəli
qidalar: kərəviz, xiyar, cavan zəncirotunun yarpaqları, ispanaq, çiyələk,
qırmızı turp, günəbaxan tumu, pomidor, boranı, şalğam, həmçinin göyərtilər:
ballıca (öfkəotua), cücərmiş buğda, yulaf, arpa dənələri.

Heyvan mənşəli
məhsullar: Turş süd məhsulları.
Silisiumun daha geniş
məlum olan və insan tərəfindən geniş istifadə olunan biləşmələri
aşağıdakılardır:
SiO2 –silisium (IV)
oksid, qum, dağ bülluru (kvars), ametist, aqat, serdolik (kvars), yaşma (yaşəm
daşı).
SiF4 - silisium
flüorid.
Silisium 1825-ci ildə
isveç kimyaçısı Y,Y.Berselius tərəfindən silisium flüoridin SiF4 reduksiyası
zamanı kəşv olunmuşdur.
İnsan bədənində
silisium atomlarının sayı 3,0 ∙ 1022, bir insan hüceyrəsində 3,0 ∙ 108 ədəddir.
Silisiumun sutka
ərzində orqanizmə qida ilə daxil olan miqdarı 3mq, hava ilə 15mq olur.
Təbabətdə silisiuma
malik preparatlar osteoporozun, aterosklerozun, dırnaq, dəri və saç
xəstəliklərinin profilaktikasında və müalicəsində istifadə olunur.
Sümük qırıldıqda
silisiumun miqdarı qırılma yerində demək olar ki, 50 dəfə artır.
Skeleti silisium
oksiddən ibarət olan ibtidailərin skeletinin ölçüləri 40mkm-dən 1mm-ə qədər
olur. Zaman keçdikcə onlar yerə çökərək dağ süxurlarının qalın təbəqələrini –
kvars, dağ bülluru, ametist, serdolik, aqat, yaşma və s. əmələ gətirirlər.
Tədqiqatlar
göstərmişdir ki, silisium qıcqırma və çürümə yaradan bakteriyaların həyat
fəaliyyətini dayandırır, ağır metalları çökdürür, xloru neytrallaşdırır,
radionuklidləri sorbsiya edir.
Bundan başqa silisium
yaxşı kosmetik vasitədir. O, dərini irinli yaralardan təmizləyir. Silisiumlu su
ilə yuyunmaq və yeniyetməlik sızanaqları zamanı onu daxilə qəbul etmək xüsusilə
faydalıdır. Tədqiqatlar prosesində alimlər bir sıra silisiumlu üzvi birləşmələr
sintez etmişlər ki, onlar dəridə mübadilə proseslərini sürətləndirə bilirlər,
birləşdirici elastın və kollagen toxumalarının zülallarının sintezində iştirak
edərək dərinin elastikliyini artırırlar, əmələ gəlmiş qırışları yox edirlər.
Su ilə qarşılıqlı
təsir zamanı silisium onun xassələrini dəyişir.
Silisium üzərində
saxlanılmış su mikroorqanizmlərə öldürücü təsir edir, qıcqırma və çürümə
yaradan bakteriyaların həyat fəaliyyətini dayandırır, onda ağır metalların
aktiv çökməsi baş verir, su görünüş cəhətdən təmiz və dadına görə yaxşı olur,
uzun müddət o, xarab olmur və bir sıra digər müalicəvi keyfiyyətlər əldə edir.
Silisium birləşmləri
şüşə və beton istehsalının əsasını təşkil edir. Adi pəncərə şüşəsinin tərkibi
Na2O ∙ CaO ∙ 6SiO2, büllur şüşənin tərkibi K2O ∙ PbO ∙ 6SiO2 kimidir.
Yer qabığının çox
hissəsi (28%) silisiumun qeyri-üzvi birləşmələrindən ibarətdir.
Silisium:
Elektronika sənayesində,
Laboratoriya
materiallarında,
Bəzək əşyaları
hazırlanmasında,
Katalitik daşıyıcı olaraq
kimyəvi reaksiyalarda,
Qatqı maddəsi kimi boya, diş
məcunu, rezin, plastic məmulatlar, dərman, kosmetika, kağız, kibrit, lak,
təmizlik vasitələri və s. istehsalı müəssisələrində,
Sement, beton və kərpic
istehsalında,
Silikon istehsalında,
Poladın lazım olan
xüsusiyyətə gətirilməsi üçün içərisinə qatılaraq,
UB işığı keçirən
spektrofotometrlərin küveytlərinin hazırlanmasında,
Gel halında olan kıvarsa
kizelgur (diatomit) deyilir. Bu maddənin adsorbsiyası yüksək olduğu üçün
dinamit istehsalında və analitik ölçmələrdə kolonkalarda dolqu maddəsi kimi,
Polimerlərə qatılaraq
sürüşkən yağ istehsalında,
Saf silisium bor, qallium,
arsen və fosforla möhkəmləndirilərək yarımkeçirici kimi tranzistorlarda,
Günəş enerjisini elektrik
enerjisinə çevirən fotoqalvanik element istehsalında,
Silisium karbid (SiC)
sumbata tikintisində,
Həyatımızı asanlaşdıran
yüzlərlə fərqli sahədə istifadə olunur.
Şüşə haqqında bəzi məlumatlar
“Şüşə maddənin bərk ilə maye
arasındakı xüsusi halıdır. Silisium oksid (qum) atomları kalsium, kalium,
maqnezium və natrium atomları ilə nizamsız şəkildə birləşir.
Şüşə sərt və durğun
maddədir. Sərt bir yerə vurulanda qırılması soyumuş və durğunlaşmış şüşənin
xüsusiyyətidir. Yüksək temperaturda isə bu xüsusiyyətlər dəyişir. Şüşə əvvəl
yumşalıb axıcılıq qazanar, yetərli istilik alanda isə su kimi axır. Şüşə, bu
cəldliyi sayəsində müxtəlif cür formalaşdırılır və üfürülərək şişirdilə
bilir.
Qumdan şüşənin istehsalı.
Silisium deyəndə dərhal
ağla qum və şüşə sözləri gəlir. Çünki şüşənin əsas maddəsini silisium təşkil
edir və silisium qumda çoxlu miqdarda olur.
Pəncərədən baxanda ətrafı çox
dəqiq görməyimiz möcüzədir. Çünki şüşənin böyük hissəsini qum təşkil edir, amma
əlimizə bir ovuc qum götürüb baxanda, şüşə kimi şəffaf olmadığını görürük. Bəs,
qum dənələri necə olur ki, şüşə kimi şəffaf birləşməni əmələ gətirir? Bunun
cavabı, quma əlavə olunan digər xammallar və şüşənin istehsal texnologiyasında
gizlidir.
Şüşəni əmələ gətirən
xammallar qum, su, soda, dolomit, əhəng daşı və natrium sulfatdır. Bu maddələr
optimal miqdarda qarışdırılaraq bişirmə sobasına qoyulur və sobada 15000C-yə
qədər qızdırılaraq, qarışıq məhlul halına gətirilir. Şüşə xəmiri SiO2 (qum),
B2O3, Al2O3 kimi oksidlərlə CaCO3, Na2CO3, Na2SO4 kimi karbonat və ya sulfat
qarışıqlarının əridilməsiylə əldə edilir. Məsələn, adı şüşə xəmiri əldə etmək,
üçün qum, (SiO2) əhəng (CaCO3), soda (Na2CO3) və ya Na2SO4 qarışığı tökülür.
Əslində qumun ərimə temperaturu 17000C-dir. Amma əlavə olunan soda sayəsində
temperatur 15000C-yə azaldılmış olur. Əritmə prosesindən sonra əldə edilən
homogen qarışıq soyutma hovuzlarından keçirilərək, nəzarətli olaraq 11000C-yə
qədər soyudulur. Şüşə qatışıq artıq bu mərhələdən sonra formalaşdırılmağa və
kəsilməyə hazırdır. Şüşəyə şəffaflıq qazandıran əhəng daşıdır. Həmçinin şüşə
qatı kimi görünməsinə baxmayaraq əslində nə qatı, nə də maye xüsusiyyətlərə
malikdir. Qatı formada kristal (nizamlı molekul düzülüşü) olduğu halda, şüşə
amorf (nizamsız) quruluşdadır.
Şüşənin həyatımızdakı istifadə
sahələri çox genişdir. Şüşə və şüşənin əsas maddəsi olan silisium uca Allahın
təqdim etdiyi digər bütün nemətlər kimi şükür vəsiləsi olan nemətlərdən
biridir.

KÜKÜRD
Kükürd (S) –
zülalların tərkibində olur. Proteinoidlərin tərkibində kükürdün miqdarı, başqa
zülallara nisbətən daha çoхdur.
Taхıl, paхlalılar, süd məhsulları, balıq və yumurtada kükürd
vardır. Metionin və sistein aminturşularının tərkibində olduğu üçün onların
tərkibindəki çevrilmələrdə iştirak edir.B1 vitamininin , insulinin və digər
birləşmələrin əmələ gəlməsində iştirak edir. 60 Orqanizmdə oksidləşdikdə sulfat turşusunun duzları şəklində orqanizmdən sidiklə ifraz
olunur. Gündəlik tələbat 1 qramdır.Bitki orqanizmində kükürdün miqdarı orta
hesabla 0,05 % kütlə miqdarında olur. Kükürd zülalların aminturşuları olan
sistein və metioninin tərkibinə daxildir. Bitki torpaqdan kükürdü suda həll
olan sulfatlar şəklində alır, çürümə bakteriyaları isə zülalların kükürdünü
hidrogen sulfidə çevirir (çürümə zamanı pis iyinin yaranma səbəbi də budur).
Amma hidrogen sulfidin çox hissəsi
sulfatların sulfatreduksiyaedici bakteriyalarla reduksiyasından əmələ gəlir. Bu
hidrogen sulfid fototrof bakteriyalar tərəfindən molekulyar oksigen olmayan
şəraitdə kükürdə və sulfatlara qədər oksidləşir, O2 iştirakı ilə
serobakteriyalar onu sulfatlara qədər oksidləşdirir.
Əksər bakteriyalarda kükürd xırda
zərrəciklər – şariklər şəklində saxlanılır. Onun miqdarı hidrogen sulfidin
miqdarından asılı olur: hidrogen sulfid az olduqda sulfat turşusuna qədər
oksidləşir:
2H2S + O2 → 2H2O + 2S + enerji
2S + 3O2 + 2H2O → 2H2SO4 + enerji
Hidrogen sulfid həll olmuş su
hövzələrində rəngsiz serobakteriyalar bejiatoa və titoriks yaşayır. Onlara üzvi
qida lazım deyil. Xemosintez üçün onlar hidrogen sulfid istifadə edir. H2S, CO2
və O2 arasında reaksiya nəticəsində karbohidratlar və elementar kükürd əmələ gəlir.
Kükürdün çox hissəsi bitki tərəfindən mənimsənilmir, amma bitkilərin fosforu
mənimsəmələrinə kömək edir. Kükürd çatışmazlığı fotosintezin intensivliyini
azaldır. Kükürdün artıq miqdarda olmasının indikatoru olan bitki astraqaldır.
Heyvan orqanizmində kütləcə 0,25 %
kükürd olur. Ən sadə plankton radiolyarilər stronsium sulfatdan ibarət mineral
skeletə malikdirlər ki, o da həm müdafiəni, həm də suyun təbəqəsində
“buğlanmanı” təmin edir.
İnsan orqanizmində kükürdün miqdarı
insan bədəninin kütləsinin milyonda 400-700-ə bərabərdir. Kükürd zülalların və
aminturşuların, fermentlərin və vitaminlərin təkibinə daxildir. Kükürd xüsusən
dəri, dırnaq və tük zülallarının sintezi üçün vacibdir. Kükürd aktiv maddələrin
– vitaminlər və hormonların (məsələn, insulinin) tərkib hissəsidir. O,
oksidləşmə-reduksiya proseslərində, energetik metobolizmdə və detoksikasiya
reaksiyalarında iştirak edir, fermentləri aktivləşdirir. Kükürd çatışmazlığı
olduqda dəri iltihabi proseslərə meylli olur, sümüklərin asan qırılması və saçların
tökülməsi müşahidə olunur.
Kükürdün birləşmələri arasında ən
təhlükəlisi hidrogen sulfid hesab olunur. O, qaz halında olub kəskin iylidir və
həm də böyük zəhərliliyə malikdir. Təmiz halda o, insanı ani olaraq öldürür.
Havad o, hətta az miqdarda (0,01 %-ə yaxın) olduqda da təhlükə olduqca
böyükdür. Hidrogen sulfid ona görə təhlükəlidir ki, orqanizmdə toplana bilir,
hemoqlobinin tərkibinə daxil olan dəmir ilə birləşə bilir və bu da olduqca ağır
oksigen aclığına və ölümə səbəb ola bilir.
Kükürdün daha geniş məlum olan və insan
tərəfindən istifadə olunan birləşmələri aşağıdakılardır:
H2S – hidrogen sulfid;
Na2S – natrium sulfid;
H2SO4 – sulfat turşusu.
Kükürdün orqanizmə daxil olmasının əsas
mənbələri aşağıdakılardır:
Bitki mənşəli məhsullar: qoz, fındıq,
araxis, paxlalılar, kələm, sarımsaq, boranı, əncir, gavalı, üzüm, motmutu,
qıtıqotu.
Heyvan mənşəli məhsullar: ət, yumurta,
pendir, süd.
Kükürd bəşəriyyətə b.e.ə. I əsrdən
məlumdur. Qədim hind sözü sira – açıq sarımtıl sözündən götürülüb, latın
dilində adı sulveri –dən götürülüb yanar toz deməkdir.
İnsan orqanizmində 3,3·1024, bir insan
hüceyrəsində isə 2,4·1010 kükürd atomu var.
Hidrogen sulfid zəhərli, pis iyli qaz
olub kimya sənayesində həmçinin müalicə vasitəsi kimi (kükürd vannaları)
istifadə olunur. Kükürd kükürd çiçəyi kimi bitkilərin bəzi ziyan vericilərinə
qarşı istifadə olunur.
Təbii sulfidlər əlvan və nadir metal
filizlərinin əsasını təşkil edir və metallurgiyada geniş istifadə olunur.
Qələvi metalların sulfidləri Na2S, CaS, BaS dəri emalı sənayesində istifadə
olunur. Kükürd kibrit, ultramarin (göy boya), karbon sulfid istesalında
istifadə olunur. Rezin sənayesində o, kauçukun rezinə çevrilməsində istifadə
olunur.
Qara dənizin dibində hidrogen sulfidin
əmələ gəlməsi ona qeyri-adi xassə verir. Qara dənizin dərin sularında hidrogen
sulfidin artıqlığı ona səbəb olmuşdur ki, Qara dəniz suyunda 200 metrdən aşağı
dərinlikdə oksigen yoxdur. Orada nə heyvanlar, nə də bitkilər yaşaya bilmir.
200 metrdən ta dibə qədər Qara dənizdə yalnız hidrogen sulfid ayıran
bakteriyalar yaşayır. Dünyada başqa bir belə dəniz yoxdur. Kükürd qabığının kimya üzrə XVI ən zəngin
elementidir. Sərbəst ( doğma ) dövlət və bound formu baş verir. Mühüm təbii
kükürd mineralları : FeS2 - dəmir pirit və ya pirit, ZnS - sink sülfür və
ya sfalerit ( wurtzite ) , PbS - galena və ya galena , Hgs - zincifre , Sb2S3 -
stibnite . Bundan əlavə, təbii kömür , təbii qaz və şist bir neft indiki kükürd
. Kükürd - təbii sularda məzmun altıncı element , sulfat ionlarının şəklində
əsasən aşkar və təzə su "daimi" möhkəmlik səbəb olur. Yüksək
orqanizmlər üçün Essential element , saç cəmlənmişdir çox zülal, ayrılmaz
hissəsidir .
XLOR
Xlor kəskin iyli
sarımtıl – yaşıl rəngli qazdır. Birinci dünya müharibəsində
xlordan zəhərləyici maddə kimi istifadə edilmişdir. Kimyəvi reaksiyalarda
tərkibində xlor olan birləşmələrdən və xlorlu sudan xlor aldıqda o, təhlükəli
sayılır. Tərkibində xlor olan ağardıcılardan istifadə etdikdə də otağın
havasını yaxşı dəyişmək lazımdır. Xlorun hətta kiçik dozası nəfəs yollarını
güclü qıcıqlandırır. Bitkilərin orqanizmində xlorun miqdarı təxminən kütləcə
0,1 %-dir. Bu bütün canlı orqanizmlərdə su-duz mübadiləsinin əsas
elementlərindən biridir. Bəzi bitkilər (halofitlər – şoranlıqlarda bitən
bitkilər) yüksək qatılıqda natrium xloridə malik duzlu torpaqlarda inkişaf
etmək qabiliyyəti ilə yanaşı xloridləri də toplamaq qabiliyyətinə malikdirlər.
Onlara şoran ot, yulgün və s. aiddir. Xlor ionları bitkilərin enerji
mübadiləsində iştirak edir, köklərin oksigen udmasına müsbət təsir edir.
Bitkilərdə xlor oksidləşdirici reaksiyalarda və fotosintezdə iştirak edir.
Halofil
mikroorqanizmlər natrium xloridin qatılığı 32 %-ə qədər olan mühitdə -
duzlu su hövzələrində və şoran torpaqlarda yaşayırlar. Bunlar Paracoccus,
Pseudomonas, Vibrion və bəzi başqa bakteriya növləridir. Natrium xloridin
yüksək qatılığı sitoplazmatik membranın struktur tamlığını və onunla əlaqəli
fermentativ sistemin fəaliyyətini təmin etmək üçün lazımdır.
Heyvan
orqanizmində xlor təxminən 0,08-dən 0,2 %-ə (kütlə ilə) qədər olur. Mənfi
yüklənmiş xlor ionları heyvan orqanizmində üstünlük təşkil edir və su-duz mübadiləsində
olduqca böyük rol oynayır. Yüksək duzluluq şəraitində, suda duzların miqdarı
30 %-dən az olmadıqda halofitlər inkişaf edir.
İnsanın
əzələ toxumasında 0,20-0,52 %, sümük toxumasında 0,09 %, qanda 2,89
q/l xlor var. Yaşlı adamın orqanizmində 95 qram xlor var. Hər gün insan qida
ilə 3-6 qram xlor qəbl edir. O, orqanizmə natrium xlorid şəklində daxil olur.
O, maddələri mübadiləsini, tüklərin inkişafını stimullaşdırır, gümrahlıq və güc
verir. Xlor orqanizmin toxumalarında fiziki-kimyəvi prosesləri müəyyənləşdirir.
O, toxumalarda turşu-qələvi tarazlığını tənzimləmədə iştirak edir
(osmotənzimləmə). Xlor qanın, limfaların və bədənin digər mayelərinin əsas
osmotik aktiv maddəsidir.
Mədə
şirəsinin tərkibinə daxil olan xlorid turşusu pepsin fermentinin aktivliyini
təmin edərək və bakterisid təsiri göstərərək qida həzmində xüsusi rol oynayır.
Havada
0,0001 % -ə qədər xlorun olması selikli qişaya qıcıqlandırıcı təsir
göstərir. Daima belə atmosferdə olmaq bronxların xəstələnməsinə səbəb olur,
iştahı azaldır, dəri yaşılımtıl çalarlar əldə edir. Mövcud sanitar normalara
görə otaq havasında xlorun miqdarı 0,001 mq/l –dən çox olmamalıdır, yəni
0,00003 %. Havada 0,1 % xlorun olması kəskin zəhərlənməyə səbəb olur
ki, onun da birinci əlaməti olduqca kəskin öskürək tutmalarıdır. Xlor ilə
zəhərlənmə zamanı tam sakitlik lazımdır, oksigen və ya ammonyak (naşatır
spirti) ilə nəfəs almaq faydalıdır. Bu halda spirtin efir ilə buxarları da
faydalıdır.
Xlorun
bədənə daxil olmasının əsas mənbəyi xörək duzudur (natrium xlorid), duzlu
məhsulların hamısıdır. Gün ərzində insan 20 qrama qədər xörək duzu istifadə
etməlidir.
Daha
çox məlum olan və insanlar tərəfindən geniş istifadə olunan xlorlu birləşmələr
aşağıdakılardır:
NaCl – natrium xlorid, xörək duzu;
HCl – hidrogen xlorid turşusu, xlorid
turşusu;
HgCl2 – civə (II) xlorid, sulema.
Xloru ilk dəfə isveç kimyaçısı K.Şeyele
xlorid turşusunun pirolizit (MnO2·H2O) ilə qarşılıqlı təsirindən almışdır.
Xlor adı yunan sözü olan kloros sözündən
götürülüb və mənası solmaqda olan yarpaqların sarı-yaşıl rəngi deməkdir və bu,
qaz halında xlorun rənginə uyğundur.
Xörək duzu insanlara çox-çox qədimlərədn
məlumdur. Xlorid turşusu və onun nitrat turşusu ilə qarışığı – çar arağı
əlkimyaçılara məlum idi.
İnsan bədənində xlor atomlarının sayı
1,8·1024 və bir insan hüceyrəsində 1,8·1010 atom var.
Zəhərli xlor qazı az miqdarda olduqda
zəhər əleyhinə də istifadə olunur. Belə ki, hidrogen sulfid ilə zəhərlənmiş
adama xlorlu əhəng nastoykası qoxladırlar. İki zəhər qarşılıqlı təsirdə olaraq
qarşılıqlı neytrallaşırlar.
İçməli suyu xlorlaşdırdıqda xəstəlik
törədici bakteriyalar məhv olur.
HgCl2 olduqca güclü zəhərdir. Onun
olduqca duru məhlulu (1:1000) tibbdə dezinfeksiyaedici vasitə kimi istifadə
olunur. Xlor Yerin ozon qatının dağılmasında əsas
faktorlardan biri sayılır.
Suyun
xlorlanması- suyun xlor və onun birləşmələri ilə emalı; içməli suyu
zərərsizləşdirmək üçün ən çox yayılmış üsul. Suyun xlorlanması sərbəst xlorun
və onun birləşmələrinin mikrobların ferment sisteminin
dağıtması xassəsinə əsaslanır. İçməli suyu zərərsizləşdirmək üçün xlor,
xloramin və xlorlu əhəngdən istifadə olunur. Xlorlamadan sonra suya düşən mikrobları məhv etmək
məqsədi ilə suya xlor artıqlaması ilə (qalıq xlor) qatılır. Suyun xlorlanmasıdan 30 dəq. sonra qalıq sərbəst xlorun suda miqdarı 0.3 mq/l-dən az olmamalıdır. Suyun xlorlanmasından sonra suda pis iy verən maddələr olarsa, belə hallarda xlorlamadan əvvəl suyu ammonyaklı və ya ammonium duzları ilə emal edirlər. Çöl şəraitində
içməli suyu zərərsizləşdirmək üçün də su xlorlanır. Axar suları, üzgüçülük hovuzlarının suyunu zərərsizləşdirmək, istehsalat sularını rəngsizləşdirmək,
dəmirsizləşdirmək və s. məqsədlə də xlorlamadan istifadə olunur. Lakin xlor suda olan
çirkləndirici üzvi maddələrlə qarışıqlı
əlaqədə olduqda yüksək toksik, hətta konserogen maddələr, o cümlədən dioksinlər əmələ gələ
bilər. Buna görə c.x ozonlaşdırma ilə əvəz
olunur.
YOD
Yod (J) – 70 kq ağırlığında sağlam
insanın orqanizmində təхminən 25 mq-dır.
Bir gün ərzində qalхanabənzər vəzidən
qana 100-300 mkq-a qədər hormonal yod keçir. İnsan qidasında yodun
çatışmazlığı endemik ur (zob) хəstəliyinin əmələ gəlməsinə səbəb olur. Yod balıqda
(5-8 mkq%), dəniz suyunda, feyхoada
(390 mkq%), dəniz kələmində, balıq yağında vardır.
Suyunda yod çatışmayan rayonların
əhalisi üçün yodlaşdırılmış duz hazırlanır. 1 ton duza 25 q KJ əlavə edilir ki,
həmin duz vasitəsilə insan sutkada 200 mkq yod qəbul edir. Sutkalıq tələbat
insanın əməyindən və həyat tərzindən asılı olaraq 100-260 mkq-dır.
Mikroelementlər yeyinti məhsullarında cüzi miqdarda vardır və bunların miqdarı
mikroqram və ya qamma ilə göstərilir. Mikroelementlərin də orqanizm üçün çoх böyük əhəmiyyəti vardır. Belə ki, Cu və Co qanın
əmələ gəlməsində, F və Mn dişlərin formalaşmasında iştirak edir. Yod davamlı
hallogenlərin ən ağırıdır. Adi şəraitlərdə dörd hallogendən yalnız yod bərk
bəsit maddə kimi mövcuddur. Bu demək olar ki, zəif metallik parıltılı və
bənövşəyi çalarlı qara kristallardır. Əgər yod kristalları sınaq şüşəsinin
dibində yerləşirsə, onda onun üzərində hava zəif bənövşəyi rəng alır.
Qızdırdıqda kristallar tamamilə sublimasiya olunur və intensiv bənövşəyi
buxarlar əmələ gətirir.
Təbiətdə yod nadir və səpələnmiş
elementdir, amma canlı sistemlər onu dəfələrlə qatılaşdıra bilər. Belə xassə
laminariya yosununda kəskin ifadə olnur. Bir ton dəniz suyunda 20-30 mq yod
olur, bir ton qurudulmuş laminariyada 5 kq-a qədər yod olur. Bu qədər yod 200
min ton dəniz suyunda ola bilər, amma sahilə çıxan yosunlarda yod oksigen ilə
oksidləşir və havada yod iyi hiss olunur. Beləliklə, yod yeganə hallogendir ki,
biosferdə təbii proseslər nəticəsində sərbəst halda əmələ gəlir. Yod biogen
mikroelementdir. İnsan orqanizmində normal həyat fəaliyyəti üçün 13 mq-a qədər
yod olmalıdır. Bu kütlənin yarıya qədəri qalxanabənzər vəzdə toplanır (qalxanabənzər
vəzin kütləsi cəmi 20 qramdır). Asanlıqla hesablamaq olar ki, qalxanabənzər
vəzdə yodun miqdarı digər orqanlarda və toxumalarda olduğundan təxminən 3000
dəfə çoxdur.
Yod analitik kimyada istifadə üçün ən
qiymətli oksidləşdiricidir. Amma o xüsusi xassəyə malik olmasaydı bu mümkün
olmazdı: J2 molekulu J– ionuna birləşərək J3– kompleksi əmələ gətirir. Bu zaman
yodun oksidləşdirici xassəsi praktiki olaraq dəyişmir, həll olma kifayət qədər
artır ki, bu da analitik praktika üçün məhlul hazırlamağa imkan verir.
Yod yüksək təmizlikli metalları almaq
üçün nəqliyat reaksiyalarında xüsusi tətbiq tapdı. Bu üsulun əsasında yodun
aktivliyinin onun birləşmələrinin termiki davamsızlığı arasındakı uğurlu əlaqə
durur. Sirkoniumun təmizlənməsi misalında üsulun mahiyyətinə baxaq.
Qarışıqlardan təmizlənməli olan metal və yod vakuum kamerasına qoyulur ki, onun
içərisinə təmiz metaldan keçirici bərkidilir. Bütün kamera içindəki ilə
birlikdə qızdırılır, keçirici isə elektrik cərəyanı ilə közərdilir. Yod
sirkonium ilə reaksiyaya girərək uçucu sirkonium (IV) yodid əmələ gətirir:
Zr + 2J2 ↔ ZrJ4
Közərmiş keçirici səthində sirkonium
(IV) yodid əks reaksiya ilə parçalanır və yüksək təmizlikli metalın kristalları
böyüməyə başlayır.

Yod ən az üzvi maddələrin izlərinin
yaxşı əks etdiricisidir.
B. Courtois barut
istehsalında istifadə edilməsi üçün Kalium-Nitrat istehsal edən bir adamın oğlu
idi. Courtois kimya təhsili aldı və hərbi xəstəxanalarda əczaçı olaraq çalışdı.
Atası borc səbəbiylə həbsə girincə, Courtois Kalium-Nitrat işinə girdi.
Napaleonun ordularına barut düzəltmək üçün lazım olan Kalium-Nitrat (Hindistan
Şorası) Fransada istehsal edilirdi. Courtois kalium-karbonatı dəniz yosunu
küllərindən əldə edirdi. Şumerlər və Misirlilər dəniz küllərini sabun yerinə
istifadə bilirdi. Kalium karbonat kiri təmizlədiyi üçün Afrikada hələ də sabun
yerinə bu külü istifadə edən qəbilələr vardır. Courtois dəniz yosunu külündəki
kalium-karbonatı külləri suyla yuyaraq təcrid etməkdə idi. Küllərə sulfat turşusu töküb istənməyən maddələri də uzaqlaşdırırdı.
Courtois 1811-ci ildə bir gün sulfat turşusu çox tökdükdə qarışıqdan bənövşəyi
bir qaz çıxdı. Bənövşəyi rəngli qaz soyuq bir səthə vuran tünd rəngli
kristallara çevrilmişdi. Bu maddənin nə olduğunu anlamaq istəyən Courtois
kristalları yığdı. Kristalların bəzilərini araşdırması üçün qazlar mövzusunda
mütəxəssis olan kimyaçı J. L. Gay- Lussac’a, bəzilərini də fizik A. Marie
Ampere’e verdi. Gay-Lussac bunun yeni bir element ola biləcəyini açıqladı və
maddəyə Yunan bənövşəyi mənasını daşıyan “iodes” sözündən törətdiyi “iode”
adını verdi. AMPS, kristalların bəzilərini İngilis kimyaçı H. Davy’ye vermişdi.
Davy, yodun yeni bir element olduğunu kəşf etdiyini elan edincə Gay-Lussac ilə
aralarında anlaşılmazlıq çıxdı. Ancaq hər ikisi də yod adlı elementi ilk dəfə
Courtois’in təcrid etiğini açıqladı.
Yod məhlulu və indiki vaxtda istifadə
edilən Batikonun tərkibi Yod təşkil edir.
Karbon
Karbon Mendeleyevin dövri sistem
cədvəlində 2-ci dövr, 4-cü qrupda yerləşir. Karbonla eyni yarımqrupa silisium Si, germanium Ge, qalay Sn, qurğuşun Pb elementləri daxildir. Valent elektronlarının
sayı 4-dür.
Karbon təbiətdə çox tapılan qeyri-metal
kimyəvi elementdir. Kainatda yayılmasına görə altıncı yerdədir. Dünyada həm
təbii, həm də mürəkkəb birləşmələr şəklində olan karbon ağırlıq olaraq Yer
qabığının təxminən 0.2% - ni təşkil edir. Atmosferin isə təxminən 0.05% - ni
təşkil edən karbon karbon dioksid, mərmər kimi karbonat minerallarının, kömürün, neftin, təbii qazın əsas elementlərindən olan hidrokarbonatların və s.
tərkibində vardır. Birləşmələrin 94% - in (4 milyondan çoxunun) tərkibində karbon
vardır.
Canlılardakı
maddənin təxminən 18 % - ni karbon birləşmələri (geriyə qalanı əsasən
sudur) təşkil edir. Bu birləşmələr canlı hüceyrələrdə əsasən yeni huceyrə
yaradılmasında istifadə olunur. Həmin karbon birləşmələri yaşıl birkidə işıq
vasitəsi ilə yenilənir. Orqanizm oldükdə xarici mühitlə karbon
arasında mübadilə dayanır və geriyə qalan radioaktiv karbon-14 izotopu (14C)
bioloji mənşəli maddələrin yaşının təyin edilməsində istifadə olunur.
İnkişaf etmiş olkələrin
iqtisadiyyatlarının böyük bir hissəsini karbon olan yanacaqların, plastiklərin,
kimyəvi maddələrin və dərmanların istehsalına əsaslanır. Karbon əsaslı sintetik
birləşmələrin istehsalı və istifadə edilməsi bir çox ölkələrdə həyat səviyyəsinə
dərindən təsir etmişdir.
Karbonun ən çox olan izotopu, təbii karbonun 98,89%-ni təşkil
edən karbon-12 (12C) izotopudur. Tam olaraq 12 a.k.v dəyərində olan
bu izotop, atom ağırlığı mövzusunda beynəlxalq standart olaraq istifadə edilər.
Təbii karbonun 1,11%-ni təşkil edən karbon-13 (13C), ikinci
izotoptur. Karbonun beş radioaktiv izotopu məlumdur; bunlardan karbon-14 (14C)
(yaranma müddəti 5 730 il) ən stabil və ən faydalı olandır. Karbon bioelement
olub orqanizmin qurulmasında və həyat fəaliyyətinin təmin olunmasında iştirak
edən bütün üzvi birləşmələrin struktur vahididir (zülalların, karbohidratların,
lipidlərin, nuklein turşularının, vitaminlərin, hormonların). Biosferi təşkil edən
bütün canlılar karbonun birləşmələrindən qurulmuşdur.
Karbon bitkilərin kütləsinin orta
hesabla 45 %-ni təşkil edir: su bitkilərində onun miqdarı 40 % -ə,
yerüstü bitkilərdə 46 % -ə çatır.
Karbon atmosferdə karbon qazının
tərkibinə daxildir ki, bitkilər onu havadan udur. Fotosintez prosesində karbon
qazından və sudan günəş enerjisinin təsiri ilə üzvi maddələr – qlükoza, nişasta
və s. əmələ gəlir. Əmələ gələn karbohidratlar bitkilərin qabıq hissəsindəki
borulu-lifli topalardan ibarət floema toxumasının ələkşəkilli boruları vasitəsi
ilə bitkinin bütün orqanlarına yayılır və orada onların toplanması və ehtiyatı
yaranır. Qida zənciri üzrə hazır üzvi maddələr bitkilərdən heyvanlara ötürülür.
Karbohidratların oksidləşməsi zamanı lazımi enerji ayrılır.
Canlıların orqanizmlərində karbon
orta hesabla kütləcə 21 % -dir. Kalsium karbonatın tərkibində karbon əksər
onurğasızların xarici skeletində əmələ gəlir, mərcanlarda yumurta qabığında
olur. Əzələnin 2/3 kütləsi və sümük toxumasının 1/3 kütləsi karbondan ibarətdir.
Karbonlu birləşmələr həyat
daşıyıcılarıdırlar: zülallar, yağlar, karbohidratlar, nuklein turşuları,
vitaminlər və s.
Karbon maddələr mübadiləsi prosesləri
üçün lazımdır. Orqanizmlərin həyat fəaliyyəti nəticəsində üzvi birləşmələrin
oksidləşdirici parçalanması baş verir və nəticədə ətraf mühitə karbon qazı
ayrılır. Bioloji mayelərdə və təbii sularda həll olmuş bu qaz həyat fəaliyyəti
üçün optimal olan mühit turşuluğunu təmin edir.
Karbon birləşmələrinin oksigenin
təsiri ilə oksidləşməsi su və karbon qazının əmələ gəlməsinə səbəb olur. Bu
proses orqanizm üçün enerji mənbəyi rolunu oynayır. Karbon dioksid (karbon
qazı) maddələr mübadiləsi prosesində əmələ gəlir və nəfəsalma mərkəzinin
stimullaşdırıcısıdır, nəfəs almanın və qan dövranının tənzimlənməsində mühüm
rol oynayır.
Karbon birləşmələrinin orqanizmə
daxil olmasının əsas mənbələri: bütün meyvə və tərəvəzlərin nazik qabığı.
Paxlalılar: noxud, göy noxud, soya, lobya, mərci. Tərəvəzlər: ispanaq, kök,
turp, kələm, çuğundur, kartof, xiyar, cavan zəncirotunun yarpaqları, kərəviz,
qırmızı turp. Meyvələr və giləmeyvələr: alma, gilənar, çiyələk, ərik, moruq,
portağal, ananas, şaftalı, üzüm, qarağat, böyürtikən. Turş süd məhsulları,
yumurta.
Karbonun insan tərəfindən daha çox
istifadə olunan birləşmələri:
CO2 - karbon (IV) oksid, karbon qazı;
H2CO3 - karbonat turşusu;
CaCO3 - kalsium karbonat;
C6H12O6 - qlükoza;
CO - karbon (II) oksid, dəm qazı.
Karbon ilə bəşəriyyətin tanışlığı çox
qədimlərə gedir. Karbonun kim tərəfindən kəşf edildiyi bilinmir. O da məlum
deyil ki, karbonun allotropik şəkildəyişmələrindən olan qrafit və almazdan
hansı daha əvvəl kəşf olunub.
Karbon daş kömürün 99 % -ni, boz
kömürün 72 %-ni, torfun 57 % -ni təşkil edir.
Kütləsi 70 kq olan insanın bədənində 15
kq karbon vardır.
İnsan qanında karbonun miqdarı 25000
mq/l, sümük toxumalarında 28000 mq/l miqdarındadır.
Sutkada hava ilə insan orqanizminə orta
hesabla 3,7 qram karbon daxil olur.
Sutkada insan orqanizmi qida məhsulları
ilə birlikdə 300 qrama qədər karbon qəbul edir.
Təbabətdə karbonat turşusunun və karbon
turşularının törəmələri; karbolen (aktivləşmiş kömür) qazların absorbsiyası və
orqanizmdən müxtəlif toksinləri çıxarmaq üçün, qrafit (sürtkü şəklində) dəri
xəstəliklərinin müalicəsində və s. istifadə olunur.
Siçanların orqanizmində karbonun kütlə
payı 10,77 %, pişikdə təxminən iki dəfə çox – 20,56 % -dir.
Karbon monooksid (CO) olduqca zəhərli
qazdır. Onun nəfəs alınan havada öldürücü dozası cəmi 0,2 % -dir. Dəm
qazının (CO) molekulu oksigen molekulundan daha davamlıdır və qanın hemoqlobini
ilə əlaqələnmə qabiliyyətinə malik olub orqanizmin toxumalarına oksigen daxil
olmasını pozur.
Tərkibində CO olan texniki qazlar yanar
qaz kimi istifadə olunur.
CO2 bir çox kimyəvi məhsulların
(karbamid, salisil turşusu və s.) sənaye istehsalında, qaynaq üçün,
qazlaşdırılmış içkilər hazırlanmasında və soyuducu reagent (quru buz) kimi
istifadə olunur.
Aktivləşdirilmiş kömür (karbolen)
benzol, ksilol, həlledicilər və s. kimi maddələrin təmizlənməsində,
ayrılmasında və çıxarılmasında, etanolun sivuş yağından təmizlənilməsində,
havanın zərərsizləşdirilməsində (məsələn, əleyhqazlarda) istifadə olunur.
Təbabətdə aktivləşdirilmiş kömür
sorbsiyaedici vasitə kimi istifadə olunur, taksikologiya və
qastroenterologiyada geniş istifadə edilir: qazları adsorbsiya edir və müxtəlif
toksinləri orqanizmdən çıxarır.
14C izotopu radioindikasiyada, həmçinin
arxeologiya və paleontologiyada istifadə olunur: tapıntının yaşını müəyyən
etmək üçün.
Kömür , qrafit və almaz karbonun
allotropik şəkildəyişməsidir.
Daş kömür dövrü 360-dan 286 milyon il
əvvəl davam etmişdir. O dövrün çöküntülərində böyük daş kömür ehtiyatları var.
Dövrün adı da buradan götürülüb. O dövrdə meşələrdə böyüyən ağacların
hündürlüyü 45 metrə çatırdı. Bitki kütləsi o qədər sürətlə artırdı ki, torpaqda
yaşayan onurğasız heyvanlar sadəcə ölmüş bitki materialını mənimsəməyə
çatdırmırdılar və nəticədə ölmüş biokütlə getdikcə daha çox qalırdı. Daş kömür
dövrünün rütubətli iqlimində bu materiallardan qalın torf yataqları
formalaşmışdır. Bataqlıqlarda torf tezliklə su altına çökür və orada çöküntü
təbəqələri altında qalır. Zaman keçdikcə bu çöküntü təbəqələri çöküntü
süxurları yataqlarının karbonlu təbəqəsinə çevrilir. Daş
kömür torfda bitkilərin daşlaşmış qalıqlarından əmələ gəlir.
Kömür
Kömür - Bitkilər öldükdən sonra, bakteriyalar təsiriylə dəyişməyə uğrayar.
Əgər su altında qalaraq dəyişməyə uğrasa, C (karbon) miqdarı artaraq kömürləşmə
başlayır. C miqdarı 60% isə türban, C miqdarı 70% isə linyit, C miqdarı 80-90%
isə daş kömürü, C miqdarı 94% isə antrasit adını alır.
Ağac
kömürü
Ağac kömürü - bataqlıqlarda uyğun nəm və
istiliyin meydana gəlməsi, mühitin turşu miqdarının artması, lazımlı üzvi maddələrin
mühitdə tapılması, çürüyən bitkilərin su altına enməsi və bataqlığın müəyyən
zamanla üstünün örtülməsi kimi hadisələr nəticəsində meydana gələr.
Geoloji dövrdə iki böyük kömür
meydana gəlmə dövrü vardır. Bunlardan daha köhnə olanı Karbonifer (345-280
milyon il əvvəl) və Permiyen (280-225) dövrlərini əhatə edir. Şimali Amerikanın
şərqi ilə Avropadakı taşkömürü yataqlarının çoxu Karbonifer dövründə; Sibir,
Asiyanın şərqi və Avstraliyadakı kömür yataqları Permiyen dövründə meydana
gəlmişdir. İkinci böyük kömürleşme çağı isə Kretase (təbaşir) dövründə başladı
və Tresiyer dövrü əsnasında sona çatdı. Dünyadakı linyitlerin və yağsız
kömürlərin əksəriyyəti bu dövrdə meydana gəlmişdir. Kömür törədiyi bitkilərdən
geriyə çox az iz qalmışdır. Kömür laylarının altında və üstündə iştirak edən
qayalarda kibritotları, atquyruqları və bir çox bitki qalığında rast gəlinə
bilər. Kömürlər sıxlıq, sərtlik və parlaqlıq baxımından fərqlilik göstərə
bilər. Ümumiyyətlə kömür növləri bəzi qeyri-üzvi maddələr, kükürd və xlor tərkiblidir.
Sümük
kömürü
Ağac kömürünün katışıklı bir növü də,
yalnız yüzdə 10 nisbətində karbon olan sümük kömürüdür. Sümük kömürü, heyvan
sümüklərinin yaxşıca qırılıb havasız mühitdə yandırılması ilə əldə edilir.
Sümük kömürü hər hansı bir maye ilə qızdırıldıqda, məhlulun rəngini yox edər,
bu səbəblə sənayedə rəng aradan qaldırıcı olaraq istifadə edilər. Məsələn,
şəkər bu üsulla təmizlənir. Çay sümük kömürü ilə qaynadıldıqda tamamilə rəngsiz
hala gəlir.
Allotropik Şəkildəyişmələri
Almaz, fullerin, qrafit, karbin,
karbonun allotropik şəkildəyişmələridir.
Almazdan hər karbon atomu, dörd başqa karbon atomuna
bağlanaraq üç ölçülü qatı bir quruluş meydana gətirər; qrafitdə isə karbon
atomları, üst-üstə yığılmış geniş, yastı lövhələr meydana gətirəcək şəkildə,
iki ölçülü müstəvidə bir-birlərinə bağlanmışdır. Bu lövhələr bir-birlərinin
üzərindən asanca sürüşür; qrafit yaxşı bir yağlayıcı olma xüsusiyyəti də bundan
alır. Qrafit kağız üzərində iz buraxmasının səbəbi də, bu incə atom
lövhələrinin qrafitdən ayrılaraq kağızın üzərində yığılmasıdır. Karbonun özlərinə
xas bir quruluşu ya da forması olmayan allotropiyasına amorf karbon deyilir.
Kömür bu formadadır.
Almaz
Almaz – tanınan ən sərt təbii maddədir (Mohs
şkalası ilə sərtliyi 10-a bərabərdir). Almazda C atomları sp3 hibridləşmə
halındadır. Valent bucağı 109° 28'dir. Atom kristal qəfəsinə malikdir.
Elektriki keçirmir. Rəngsiz və şəffaf olmasına baxmayaraq, başqa minerallarla
birləşdikdə, istənilən rəngi ala bilir. Almaz, kimyəvi baxımdan reaktiv deyil,
amma yüksək dərəcələrdə xüsusilə havada yanması təmin edilə bilər. 1955-ci ilə
qədər, vulkan mənşəli təbii yataqlar tək almaz qaynağıykən, o tarixdən bu yana
qrafitin 100000MPa təzyiq və 1200 'C temperatur ilə çevrilməsindən də əldə
edilir. (ləl-cəvahirat xüsusiyyətində almazlar bu üsulla əldə edilə bilməz).
Qrafit
Qrafit – karbonun geniş bir allotropudur. Yumşaq,
yağlı, kağızda iz buraxan, qara rəngli bir qatı maddədir. Qrafitdə hər bir
karbon atomu eyni müstəvidə olan digər üç atoma altıbucaqlı halqalar meydana
gətirəcək şəkildə bağlanır. Yaranan rabitə iki ölçülüdür və bu şəkildə meydana
gələn təbəqələr bir-birinə zəif Van der Waals qüvvəti ilə bağlanır. Buna görə,
təbəqələr bir-birlərinin üzərindən asanca sürüşür. Qrafit, yağ halına gətirilib
maşınlarda, çalışan parçaların bir-birinə sürtülərkən aşılmasını azaltmaq ya da
maneə törətmək məqsədiylə yağlayıcı olaraq istifadə edilər. Sadə karandaşların
içindəki uc da, içinə gil qatılaraq bir az sərtləşdirilmiş qrafitdir. Qrafit
əldə edildiyi əsas yerlər Şri-Lanka, Sibir, Şimali Amerika və Meksikadır. Qrafit, kokömürünün çox yüksək dərəcələrdə
xüsusilə işlənməsiylə süni olaraq da istehsal edilə bilər. Qrafit çox yüksək
istiliklərə dözə bilər, həm də çox yaxşı bir elektrik keçiricidir. Bu səbəblə,
paltaryuyan maşın və elektrik süpürgə kimi elektrik mühərriklərinin fırçaları
qrafitdən edilir. Son dövrlərdə, kosmos kapsulalarının istilik qalxanlarının
istehsalında da qrafitdən istifadə olunmağa başlanmışdır.
Fülleren[
Fülleren - sp2 hibridləşmə
halındadır.Digər birləşmələr kimi atom kristal qəfəs əmələ gətirir.Quruluşu
əsasən futbol topunu, bəzi hallarda yemişi xatırladır.Valent bucağı 120'-dir.
Karbin
Karbin - narın, qara kristallik tozdur. Elektriki
keçirmir. 2 cür karbin vardır: α
karbin (poliin), β karbin
(polikumulen). C atomları sp hibridləşmə halındadır.
Bunun sayesinde muellimin verdiyi referati hazirladim tşkrler😊😊😊
YanıtlaSilÇok güzel izah👍
YanıtlaSiləla
YanıtlaSilEla
YanıtlaSilEla ixahh
YanıtlaSilYaxşıdı əla olub😊😇🥰
YanıtlaSilBruh
YanıtlaSilƏla
YanıtlaSilƏls
YanıtlaSilƏla məlim verdiyi referatı əla yazdım☺☺🙏
YanıtlaSilƏla
YanıtlaSilƏla
YanıtlaSilƏla
YanıtlaSilYaxsidi idare eder.👏👏👏
YanıtlaSilGözəl evlərinə salığ
SilQəşəy
YanıtlaSilQeyrimetal maddelerin adlarını cedvel şeklinde verseydiz yaxşı olardı amma yenede yaxşıdı👍
YanıtlaSilsalam veribdir
SilÇox pisdir
YanıtlaSilNiye
Sil